Cserkút

 

Élvezze Cserkút vendégszeretetét! Várjuk cserkúti szállásunkon!

 

Cserkút Baranya megye egyik gyöngyszeme. A csendes kis „hegyi falu” Pécs közelében, a Mecsek hegység nyugati oldalán, a Jakab-hegy lábánál fekszik. Cserkút szálláshelyein nyugodt, békés, vendégszerető környezetben pihenheti ki magát!

Cserkút, az ötszáz lelkes falu Pécs közvetlen közelében, a város határától 5km-re, Pécs belvárosától mindössze 9 km-re található. A település Pécs agglomerációjához tartozik. Egyre több család költözik át Pécsről a szép környezetű, csendes falucskába, így a településen sok kisgyermekes család él akár hiszik,akár nem több,mint 100 kisgyerek él itt.

Cserkúton virágzik a falusi turizmus, az idelátogatók számos szálláshely közül választhatnak. A Mecsek-Nyugat Falusi Vendéglátók Egyesülete fogja össze a cserkúti szállásadókat.

 

Látnivalók Cserkúton

Cserkút a nevét egy forrásról kapta, amely előterében „mosóház” is épült. A faluban a Cser-kút forrásánál pihenőhely és információs tábla várja. A rendezett, virágokkal díszített hangulatos kis utcákkal átszőtt faluban sok új és több eredeti állapotában megőrzött, vörös homokkőből épített parasztház áll. Érdemes megnézni a kőtárat és a helytörténeti gyűjteményt. Kikapcsolódást nyújt a cserkúti horgásztó, ahol napi jegy is váltható. A cserkúti csárdában a magyar konyha remekeit kóstolhatja meg. A településen könyvtár, művelődési ház, vegyesbolt, sportpálya található. A falu határában gyümölcsös kertek és szőlők sorakoznak.

 A cserkúti templom

A falu kiemelkedő látnivalója ismert műemléke, a fazsindelyes katolikus templom, amely román stílusban 1270-1290 között épült. Az Árpád-kori templom homlokzatán restaurált falfestmények és Prokop Péter papfestő alkotásai láthatók. A cserkúti templom főhomlokzata délen volt, ezt jelzi a bejárati kapu és a fölötte lévő 3 kis ablak. A 14. században építettek hozzá harangtornyot.

A hajó északi falán freskómaradványok láthatók. Felül az apostolok sorakoznak, akik a három királyokat követik Jézus köszöntésére. Alul a szenvedő Krisztus látható és Szent Mihály, aki kardot és mérleget tart. Így helyezi mérlegere az eléje érkező holtak lelkeit. Ettől jobbra áll Szent Miklós. Ezek a festmények a 13. században készülhettek. A Szent Györgyöt ábrázoló freskó a diadalív déli oldalán látható. Ez 1335-ben készült. A belső oldalon az év hónapjaira jellemző tevékenységek láthatók. Ezek a 15. században készültek. Az egykori festmények tűzvész miatt pusztultak el. Az oltárt Ferenczy Károly tervezte. Emögött van a Keresztelő Szent Jánost ábrázoló oltárkép. Itt van még Prokop Péter festőművész Kálvária-képe. A stációsorozatot is ő festette.

Ha többet szeretne megtudni olvasson itt részletesen.

 Jakab-hegy

Cserkút egyik fő vonzereje a Jakab-hegy. A közel 600 m-es geológiailag is különleges, markáns Jakab-hegy 1978-tól védett. A faluból kiépített túraútvonalon jól megközelíthető érdekes természeti képződmények közé tartoznak a Babás-szerkövek, a Zsongorkő-kilátó, a Sasfészek, Remete barlang, az avar kori földvár és a Pálos-kolostorrom. A Jakab-hegyen az extrém sportot kedvelő siklóernyősök is ugróbázisra leltek. A védett területhez tartozik Cserkúton a Czanadomb, ahonnan szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a Jakab-hegy vonulatára és a Cserkúti-medencére.

Cserkút, Baranya megye gyöngyszeme Önt is várja! Pihenjen cserkúti szállásunkon, legyen a vendégünk! Kérje ajánlatunkat!

 

Oldaltérkép | Impresszum | Partnerek | Kapcsolat